ZADOVOLJSTVO U TEKSTU – Kuvanje besa

Remarker
U novoj epizodi „Zadovoljstva u tekstu“ pod nazivom „Kuvanje besa“ (što je naš slobodan prevod idioma Slow Burn) Vladimir Cerić i Biljana Srbljanovič pričaju o popularnoj mini seriji „Gaslit“ na temu manje poznatih aktera čuvene afere „Watergate“.
U novoj epizodi „Zadovoljstva u tekstu“ pod nazivom „Kuvanje besa“ (što je naš slobodan prevod idioma Slow Burn) Vladimir Cerić i Biljana Srbljanovič pričaju o popularnoj mini seriji „Gaslit“ na temu manje poznatih aktera čuvene afere „Watergate“. Seriju je producirala i glavnu ulogu igra Džulija Roberts, u ulozi istorijske ličnosti, zvezde popularnih političkih medija ranih sedamdesetih Martu Mičel kao centralne ličnosti pozadine skandala zbog kojeg je Ričard Nikson postao prvi američki predsednik koji je morao da podnese ostavku. Tema večne fascinacije političkim centrom moći, priča o ličnim odnosima i slabostima svih „pozadinskih“ ličnosti, kako i zašto je to i danas važno i koje su paralele sa našim društvom danas, slušajte u novoj epizodi „Zut-a“.

BEOSVET 9 Kafanisanje ft. Pavle Marinković

Pokretači
Pavle Marinković (insta @pavlle86) i ja pričamo o klopi u Beogradu nekad i sad: od Iguane i Nišlije do New Balkan Cuisine, smrti Majika i problema sa raznosačkim kompanijama.
Pavle Marinković (insta @pavlle86) i ja pričamo o klopi u Beogradu nekad i sad: od Iguane i Nišlije do New Balkan Cuisine, smrti Majika i problema sa raznosačkim kompanijama. Overite Karafindl na TheNutshellTimes.com kao i @Andjoni na instagramu.

EP 177: Branko Nešić, serijski preduzetnik, Rakia bar, Belgrade Urban Distillery – Pojačalo podcast

Pojačalo
„Preduzetništvo je rollercoaster vožnja koju ne možeš da odbiješ.“

U 177. epizodi Pojačalo podkasta gost Ivana Minića je Branko Nešić, serijski preduzetnik i osnivač Rakia Bara, Belgrade Urban Distillery, te pokretač Beogradskog noćnog marketa.

„Preduzetništvo je rollercoaster vožnja koju ne možeš da odbiješ.“

U 177. epizodi Pojačalo podkasta gost Ivana Minića je Branko Nešić, serijski preduzetnik i osnivač Rakia Bara, Belgrade Urban Distillery, te pokretač Beogradskog noćnog marketa.

Brankov preduzetnički put počinje davnih 90-ih, kada je privatan biznis tek bio u povoju, i to sa malom trgovinskom radnjom, Vesela dolina, koja je nastala preuređivanjem starog dedinog podruma. Kako je izgledalo baviti se preduzetništvom tih sumornih godina, govori Branko za početak podkasta.

Umesto samoposluge, to mesto je 2006. godine postalo poprište Rakia bara, kada je Branko odlučio da tradicionalno piće poput rakije predstavi u potpuno drugom svetlu. Zašto je baš odabrao rakiju, na koliko osporavanja je naišao tokom realizacije ideje i kako je izašao na kraj sa time, te kako se pravila selekcija rakije u baru, otkriva gost u nastavku.

U međuvremenu, serijski preduzetnik se oprobao i kao proizvođač rakije, što mu je i te kako pošlo za rukom, pa kao posledica toga otvorena je Beogradska destilerija. Šta je sve potrebno za kvalitetnu rakiju, kako je došao na zamisao o Banci rakije, te sa kojim mukama se susreo prilikom franšizinga Rakia bara, Branko deli sa slušaocima i gledaocima.

Za kraj on govori na temu Beogradskog noćnog marketa, koji je pokrenuo sa franšizing partnerima iz Zemuna, te bez ustručavanja priča zašto Beogradski market nije bio uspešan projekat.

Teme u epizodi:
– Uvod
– Kad porastem biću…
– (Ne)formalni uzori
– Kako je biti preduzetnik 90-ih u Srbiji?
– Ono kada ti svi osporavaju ideju za Rakia bar
– Kako se pravila i menjala selekcija rakije tokom godina?
– Zašto je Branko izabrao baš rakiju?
– Kako je došlo do ekspanzije rakije?
– Branko kao proizvođač rakije i Beogradska destilerija
– Prilike i neprilike za franšizingom
– Kako je nastao Beogradski noćni market?
– Zašto Beogradski market nije uspeo?
– Kakvi su planovi za dalje?
– Kakva je situacija sa izvozom rakije?

Podržite nas na BuyMeACoffee: https://bit.ly/3uSBmoa

Pročitajte transkript ove epizode: https://bit.ly/3QhUuqt

Posetite naš sajt i prijavite se na našu mailing listu: http://bit.ly/2LUKSBG

Prijavite se na naš YouTube kanal: http://bit.ly/2Rgnu7o

Pratite Pojačalo na društvenim mrežama:
Facebook: http://bit.ly/2FfwqCR
Twitter: http://bit.ly/2CVZoGr
Instagram: http://bit.ly/2RzGHjN

#156 Stefan Knežević o pravljenju Utopije

Pokretači
Stefan Knežević (iz 22. epizode) se vraća sa pričom o pravljenju sopstvene Utopije ispred Rćanske pećine kod Guče.
Stefan Knežević (iz 22. epizode) se vraća sa pričom o pravljenju sopstvene Utopije ispred Rćanske pećine kod Guče. Utopia climbing community, koji je Stefan izgradio u proteklih godinu dana je jedinstveno mesto koje je posvećeno penjanju, ali i prirodi i kreativnosti. Pričali smo o inspiracijama i izazovim, vrednostima samoće i rada, ali i filmu The Ledge u kome glumi i za koji je davao savete o penjanju.

Podržite na Patreon.com/belgrade i paypal.me/sgarcevic

S10E03 – Sadržajni kontent

Dopisi iz Diznilenda
Za ovaj kišni vikend donosimo vam XXL epizodu, nema šta nema.
Za ovaj kišni vikend donosimo vam XXL epizodu, nema šta nema. Ljetovanja u Hrvatskoj, slučaj dostavljača Volta, Europrajd, Nikanor, Teodosić, zloupotreba podataka, korisnička iskustva, međunarodna politika, anonimno muvanje, Prey, Sandman, skoro 2 i po sata pa ko pretekne.

Pratite nas na:
www.facebook.com/DopisiizDiznilenda/
www.podcast.rs/autori/dopisi-iz-diznilenda/

Miljan:
Twitter/Instagram: @mtanic
YouTube: /Mtanic

Nemanja:
fb: /paleksic

@diznilend

iTunes: itunes.apple.com/us/podcast/id1223989792

Stitcher:
https://www.stitcher.com/show/dopisi-iz-diznilenda-podcast
Pocket Casts: pca.st/pT2h

podcast.rs/show/dopisi-iz-diznilenda/

Spotify: https://open.spotify.com/show/4U3wm6QOkJ30QEbk1kvqZS?si=RM6QdrOlTuO0WUJzYBl7hA

EP 176: Srđan Erceg, sportski komentator i marketar, Sport Klub, HUGE Media – Pojačalo podcast

Pojačalo
„Ja uvek verujem da možeš da naučiš od ljudi.“

U 176. epizodi Pojačalo podkasta gost Ivana Minića je Srđan Erceg, sportski komentator na Sport Klubu i osnivač i CEO digitalne marketinške agencije Huge Media.

Četvrto gostovanje popularnog čuvara galaksije rezervisano je za priču o Huge Mediju, tj. detaljanom uvidu u istu u proteklih 10-ak godina.

„Ja uvek verujem da možeš da naučiš od ljudi.“

U 176. epizodi Pojačalo podkasta gost Ivana Minića je Srđan Erceg, sportski komentator na Sport Klubu i osnivač i CEO digitalne marketinške agencije Huge Media.

Četvrto gostovanje popularnog čuvara galaksije rezervisano je za priču o Huge Mediju, tj. detaljanom uvidu u istu u proteklih 10-ak godina. Kako je isprva funkcionisala ova marketinška agencija, koji su se zaposleni prodefilovali kroz nju i gde oni sada, o tome Srđan govori za početak.

Kada u biznisu ima više partnera, u ovom slučaju trojica, to je veoma složena situacija. Gost otkriva kako je to izgledalo u Huge Mediji, kome su zaposleni odgovarali, te kojim su se oni mehanizmima služili prilikom donošenja odluka vezanih za budućnost firme.

Za kraj Srđan govori o tome kako je došlo do interne reorganizacije u Huge Mediji, šta je prethodilo tome, kao i kakva je njegova uloga danas u ovoj marketinškoj agenciji.

Teme u epizodi:
– Uvod
– Kada će Srđan da odraste?
– Kako je isprva funkcionisala Huge Medija?
– Kako izgleda biznis sa tri partnera?
– Zašto je emotivno teško ugasiti firmu?
– Kako je došlo do interne reorganizacije u Hugeu?
– Koja je danas Srđanova uloga u Hugeu?

Podržite nas na BuyMeACoffee: https://bit.ly/3uSBmoa

Pročitajte transkript ove epizode: https://bit.ly/3p0kRFn

Posetite naš sajt i prijavite se na našu mailing listu: http://bit.ly/2LUKSBG

Prijavite se na naš YouTube kanal: http://bit.ly/2Rgnu7o

Pratite Pojačalo na društvenim mrežama:
Facebook: http://bit.ly/2FfwqCR
Twitter: http://bit.ly/2CVZoGr
Instagram: http://bit.ly/2RzGHjN

#155 Ivana Davidović o Disciplini

Pokretači
Ivana Davidović je 2015. pokrenula jedinstven modni brend DISCIPLINA koji se svojom svedenom, ali transgresivnom estetikom probio u sam vrh domaće scene.
Ivana Davidović je 2015. pokrenula jedinstven modni brend DISCIPLINA koji se svojom svedenom, ali transgresivnom estetikom probio u sam vrh domaće scene. Pričali smo o njihovoj proizvodnji u Srbiji, nepostojanju mainstrema i zašto treba biti dobar prema zaposlenima.

Podržite na Patreon.com/belgrade i paypal.me/sgarcevic

EP 175: Filip Ćirić, kuvar i ugostitelj, restoran Homa i Mint Consulting – Pojačalo podcast

Pojačalo
„Preživeti bankrot je velika stvar u životu.“

U 175. epizodi Pojačalo podkasta gost Ivana Minića je Filip Ćirić, kuvar, ugostitelj, konsultant, te osnivač restorana Homa i Homa Bistrota.

„Preživeti bankrot je velika stvar u životu.“

U 175. epizodi Pojačalo podkasta gost Ivana Minića je Filip Ćirić, kuvar, ugostitelj, konsultant, te osnivač restorana Homa i Homa Bistrota.

Počeci nesuđenog arhitekte bili su krajnje skromni, rad od malih nogu i učenje o kuvanju uz baku obeležili su njegovo odrastanje u Pirotu. Šta ga je navelo da se otisne put Beograda, te kako se isprva snašao u velegradu, za početak epizode otkriva Filip.

U nastavku priča kako je izgledao njegov pristup ovoj profesiji, ali i kako je tekao njegov dalji razvojni put, pre nego što se odlučio za najveći potez u dotadašnjoj karijeri – otvaranje prvog restorana. Sa prvim restoranom, došao je i prvi bankrot o kojem podrobno govori, analizirajući šta je sve krenulo po zlu.

Kako sam kaže, preživeti bankrot je velika stvar u životu, a kako je to zapravo izgledalo i šta je sve radio u tom periodu, Filip deli sa slušaocima i gledaocima Pojačala, usput se prisećajući saradnje sa našim nekadašnjim gostom, Slobodanom Radetom, u školi kuvanja Il Primo.

Drugi deo ovog gastronomskog izdanja rezervisan je za priču o restoranu Homa i Homa Bistrot: kako je nastao restoran, a šta je bila ideja iza Bistrota, pritom udubljujući se u pojmove fine dininga i zdrave hrane.

Za kraj Filip otvoreno govori o udaru korone na ugostiteljstvo i svom drugom bankrotu, ali i dobijanju Michelinove preporuke, te svom drugom zanimanju – konsultantskom poslu u oblastima gastronomije i ugositeljstva.

Teme u epizodi:
– Uvod
– Kad porastem biću…
– Inspiracije tokom odrastanja i dolazak u Beograd
– Zanatski pristup profesiji
– Dalji razvitak karijere: usluživanje Đinđića i Kofi Anana
– Kako je izgledalo otvaranje prvog restorana?
– Kako sam bankrotirao?
– Kako se oporaviti od bankrota?
– Kako sam postao kuvar?
– Kako je nastala Homa?
– Šta je bila ideja sa Homa Bistrotom?
– Šta je zapravo fine dining?
– Šta je u stvari zdrava hrana?
– Nabavka namirnica nekad i sad
– Udar korone na ugostiteljstvo
– Kakav je osećaj dobiti Michelin preporuku?
– Zašto je svakom budućem ugostitelju potreban konsultant?

Podržite nas na BuyMeACoffee: https://bit.ly/3uSBmoa

Pročitajte transkript ove epizode: https://bit.ly/3Q4UFVr

Posetite naš sajt i prijavite se na našu mailing listu: http://bit.ly/2LUKSBG

Prijavite se na naš YouTube kanal: http://bit.ly/2Rgnu7o

Pratite Pojačalo na društvenim mrežama:
Facebook: http://bit.ly/2FfwqCR
Twitter: http://bit.ly/2CVZoGr
Instagram: http://bit.ly/2RzGHjN

S10E02 – Demon zabrinutosti

Dopisi iz Diznilenda
O čemu brinemo ovih dana, ima li to veze sa ljetom ili godinama ili koronom?
O čemu brinemo ovih dana, ima li to veze sa ljetom ili godinama ili koronom? Da li je to kriza srednjih godina pred nama i kakva nam se budućnost smiješi? Aktuelna politička dešavanja, da li smo se baš navikli i pregorjeli ili zapravo ništa novo se ni ne dešava? Severance (serija), najava GoT i LOTR serija, a možda i našeg dodatnog angažovanja.

Pratite nas na:
www.facebook.com/DopisiizDiznilenda/
www.podcast.rs/autori/dopisi-iz-diznilenda/

Miljan:
Twitter/Instagram: @mtanic
YouTube: /Mtanic

Nemanja:
fb: /paleksic

@diznilend

iTunes: itunes.apple.com/us/podcast/id1223989792

Stitcher:
https://www.stitcher.com/show/dopisi-iz-diznilenda-podcast
Pocket Casts: pca.st/pT2h

podcast.rs/show/dopisi-iz-diznilenda/

Spotify: https://open.spotify.com/show/4U3wm6QOkJ30QEbk1kvqZS?si=RM6QdrOlTuO0WUJzYBl7hA